Margareta Adlercreutz

Margareta Adlercreutz

Född 27 oktober 1905. Död 1993


Anna Margareta, kallades Majta i familjära kretsar, föddes 27 oktober 1905 i Västerås. Hon var nästa äldsta barnet till Karl Alexanderson och hans maka Anna, född Björnström.  

Hon gifte sig 17 november 1928 den 17 november med Axel Adlercreutz. Vid vigseln bar hon Ebba Brahes brudkrona*.


Axel var son till goda vänner till föräldrarna Karl och Anna. Fäderna var båda militärer vid Västmanlands regemente. När Axels mor dog gifte fadern om sig med Hedda (syster till sin avlidna hustru). Hedda bodde senare som änka i många år på Djäknegården hos Anna och Karl i Västerås. Hon var alltså inte biologisk mamma till Axel, Majtas make. Huset på Djäkneberget, som Karl Alexandersson byggde på 1930-talet som pensionärsbostad, är ritat av Axel Adlercreutz.


Margareta tillhörde vidare de unga kvinnor i Västerås som var tidiga med att ta körkort. I sin ungdom vistades Margareta i England och tog lektioner i engelska.

Majta och Axel fick två söner; Magnus född 1930 och Björn född 1932. Magnus var gift med Barbro, född 1944 och han fick på så sätt en bonusdotter i Naima, född 1965. De var bosatta i Sundvall. Björn gifte sig med Gudrun, född 1934 och de adopterade en dotter, Katarina född 1968.

 

Margareta dog 1993 och bodde då på Sturegatan 62, 4 tr. i Engelbrekts församling i Stockholm. Där hade makarna bott sedan 30-talet. Hon är begravd 8/10 1993 på Västerås östra kyrkogård i den Adlercreutzska graven. Graven upplåten till 31/12 2036 (Begravda i Sverige 2).

Majtas starka kyrkliga engagemang omfattade förutom arbete i Engelbrekts församling även Sigtunastiftelsen, där hon bl.a. emellanåt fungerade som värdinna vid deras gästhem i Sigtuna.


I en nekrolog, skriven av Gunvor Kuylenstierna, beskrivs Margareta som from kristen med personlig lyskraft och engagerad i Svenska kyrkan. Att tolka och recitera lyrik var ett intresse, särskilt Gunnar Ekelöf. Det stora lyrikintresset delades med maken Axel. Tillsammans ordnade de flera lyrikcirklar i Engelbrekts församling. Deras kompendier till cirklarna visar ett stort urval av moderna svenska poeter men också av engelska poeter. Arbetet med cirklarna omfattade ibland också möten med författare.

Hon var road och duktig att måla – ofta små miniakvareller. Sådana förärades syskon och även syskonbarn, det kunde vara ett av hennes dekorerat brevkort. Hon höll kontakt med sina syskon hela sitt liv.

 

Nedtecknat av Karin Alexanderson, efter kontakt med Berit Bjuvberg, Ingrid Skogster, Gull-Britt Alexanderson, Katarina Adlercreutz, Naima Ribbing och Barbro Björk.

 

* Ska finnas bevarad i Brahekyrkan på Visingsö.