Måns Alexanderson

Måns Karl Alexanderson

Född 12 maj 1920. Död 6 april 1989


 Måns föddes i Visby där familjen bodde några år. Han var det femte barnet till Anna f. Björnström och Karl Alexanderson och mycket efterlängtat. Smeknamnet han fick var MÅNNE.

I Västerås dit familjen flyttade gick Måns i skolan och tog studenten våren 1940.

Om jag förstått rätt var Måns mycket på Lissjö och Surahammars-gård där han umgicks mycket med hästar. Att han skulle fortsätta inom kavalleriet var en självklarhet. 1943 officers examen fänrik på K3. Där blev han sedermera löjtnant 1945 och ryttmästare 1951. Därefter var han några år på K4 för att sedan bli t.f. Chef på Gudhems Remontdepå utanför Falköping. Remontdepån avvecklades 1957 och då blev Måns lärare på Strömsholm. 1968–1970 var Måns på K3 i Skövde fram till sin pension.

 

 

Måns liv var ju hästar och i unga år kapplöpningar både slätt och hinder. Stora framgångar hade han med sin fullblodshäst Mamutschka, bland annan vann han Bror Munks Memorial och De 8 kavalleriregementes pris.


Ett antal damer passerade revy men 17 augusti 1963 gifte han sig med Gull-Britt (Gullan) Högberg från Skara. Gull-Britt som var småskolelärare kom till Strömsholm som lärare och Måns såg snabbt till att hon fick rida och vara med på ett antal kalas och kärlek uppstod. Paret fick två gossar Karl 1965 och Per 1967.


Efter att familjen flyttat till Skövde de två sista åren då Måns var i tjänst 1968–1970, flyttade familjen till Fjärås, Kungsbacka där Måns startade Kungsbacka ridskola. 1978 flyttade familjen tillbaka till Skaraborg, Lundsbrunn, och Måns startade ytterligare en ridskola Grevagårdens Ryttarförening utanför Skövde.

 

1983 blev Måns ansvarig för nystartad hästutbildning i Skara på gymnasiet ”Hästgymnasiet”. Måns var där lärare och ledare till sin död 6 april 1989.


Måns var mycket uppskattad dressyr domare och utbildare. Han var även domare på Axevalla travbana i många år.


Han var medlem i Frimurarorden och Lions. Han tyckte mycket om att jaga, spela golf och bridge.


Måns har gjort ett stort intryck på ett antal människor och än i dag pratar man med högaktning om honom. 

 

Nedtecknat av Gullan Alexanderson f. Högberg i september 2020.