Elsa Grenander

Elsa Grenander.

Elsa Grenander, född Björnström


Född 1880. Död 1947.

Elsa Björnström född 1880 och död 1947. Gift 1909 med häradshövdingen Ernst Grenander f. 1856 – 1926. Gift en andra gång 1928 med statskartografen  Per Liljeblad 1876 – 1932. Elsa fick inga barn. Hon är begravd på kyrkogården i Smedjebacken bredvid sin förste make.


Giftermålet i Västerås

Fredagen den 12 november 1909:


Igår sammanvigdes i Västerås domkyrka av biskop Lövgren häradshövdingen i Västerås domkyrka Ernst M. Grenander och fröken Elsa  Björnström, dotter till framlidne domprosten H. Björnström och hans framlidna maka f. De la Gardie.


Brudparet uppvaktades av följande tärnor och marskalker: Knut Björnström, Marianne Hegardt -- tekn. stud Axel Björnström, fröken Karin Sparre, e.o hovrättsnotarie Torsten Kinnman, -- fröken Maria Björnström , e.o hovrättsnotarie Ivan Atmer – Ellen Björnström, löjtnant William Nisser – fröken Gertrud Wrede och e.o. hovrättsnotarie Nils Nordenström – fröken Agate Wrede.


Efter vigseln gavs middag i domprostgården varefter de nygifte avreste till sitt hem i Smedjebacken.


Källa: Tidningen Dalpilen 1909-11-12

Grenanderska gården i Smedjebacken


Historik: Historien om Grenanderska gården börjar någon gång under första hälften av 1800-talet. Två brukspatroner och tre häradshövdingar har bott på gården. Häradshövding Ernst Magnus Grenander var den siste privatperson som ägde gården och gav den det namn som det har än idag, Grenanderska gården. Grenander renoverade gården grundligt i samband med sin inflyttning och bodde sedan på gården från 1902 till sin död 1926. Grenander var en driftig och auktoritär person som var känd för sitt stora kyrkliga och kommunpolitiska engagemang. Han var en viktig person i Smedjebackens historia då han var med och såg till att Smedjebacken blev en självständig kommun, skild från Norrbärke. Efter Grenanders död har gården haft många skepnader. I slutet av 1920-talet var det Hotell Hemgården och i slutet på 1940-talet var det Kindergarten. Byggnaden har även fungerat som skola på 1950-talet och en tid senare nyttjades det som bostad för sjuksköterskor. Grenanderska gården är ett anrikt hus som blev nyrenoverat 1991 och återställt i det skick som man tror att det har haft tidigare.


Hämtat. http://bostad.lansfast.se/Beskrivning.aspx?GUID=3SD3H5HTOK83D3QM&typ=CMFastighet 2011-05-08.


Gunnar Alexanderson besökte moster Elsa i Smedjebacken som barn. Han mindes mathissen och att Elsa var en väldigt snäll moster.


Vid sökning på Google på Elsa Grenander kommer en information upp om att hon var ledamot i fattigvårdsstyrelsen. Se Dalpilen 1920-09-21


Nedtecknat av Karin Alexanderson


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Elsa gifte sig 1909 med vice häradshövding Ernst Magnus Grenander** (20 januari 1856–22 januari 1926), som bodde i Smedjebacken. Han dog när han firade sin 70-årsdag, eller morgonen därpå. Han är begraven i Smedjebacken.


Elsa flyttade till Stockholm och gifte 1929 om sig med Per Tor Magnus Liljeblad, statskartograf (29 oktober 1876–28 januari 1938).


När Axel och Ebba med barn bodde i Ålsten i Bromma på 1930-talet umgicks de flitigt. Gunilla var på 1940-talet ett antal gånger och hälsade på henne på Östermalm i närheten av Karlaplan, när Gunilla jobbade på Statens bakteriologiska laboratorium (i Solna). Elsa var mycket trevlig och bjöd Gunilla en gång på middag på restaurang (i närheten av Stureplan) tillsammans med en annan Björnströmsläkting (som inte bodde i Sthlm och som Gunilla aldrig träffat tidigare eller senare, kan ha varit Marianne De la Gardie*, kusin till Axel – men det stämmer nog inte, se not) i Gunillas ålder. Elsa var en känslig person.


Nedtecknat av Ninni Wahlsten, intervju med sin mamma Gunilla Wahlsten.