Anders Petter Söderberg

Anders Petter Söderberg.

Anders Petter Söderberg

Handelsman, redare, fastighetsägare i Stockholm.

Född 1769. Död 1832.

Anders Petter Söderberg föddes den 13 mars 1769 i Katarina församling i Stockholm som yngre son till kofferdiskepparen Petter Söderberg och Anna Maria Holm. Söderberg var i första hand handelsman, men bedrev också rederiverksamhet och placerade pengar i fastigheter, bland annat i Gamla Stan och Nedre Manilla på Djurgården.


Anders Petter Söderberg dog 1832 och begravdes i Katarina församling, på Katarina kyrkogård i sin morfars grav. Tyvärr finns det ingen gravsten kvar. Hans efterlevande var hustrun Johanna Fredrika som dog först 1859 samt dottern Maria Charlotta som gifte sig med landshövding Robert von Kraemer. Makarna von Kraemer och deras efterlevande har Anders Petter att tacka för den stora förmögenhet de fick del av.


Bland annat fick de Stenhammars slott i bröllopsgåva av Anders Petter. Stenhammar testamenterades till svenska staten av Robert och Charlottes äldste son Robert von Kraemer den yngre, då hans enda dotter Nina dog ung.

Nedre Manilla ägdes också av Anders Petter Söderberg. Där finns idag Bonniers porträttsamling.


Robert och Charlottes yngsta dotter Lotten von Kraemer testamenterade sin förmögenhet för stiftandet av Samfundet De Nio. Efter en arvstvist bildades samfundet med hälften av arvet, vilket idag har stigit till över 100 miljoner kronor. Det är således genom samfundet som en del av Anders Petters förmögenhet förvaltas vidare och gör nytta.


Läs mer:

Lotten von Kraemer och Samfundet De Nio

Charlotta von Kraemer