Charlotta von Kraemer

Maria Charlotta von Kraemer.

Charlotta von Kraemer

Gift med Robert von Kraemer.

Född 1802. Död 1869.

Maria Charlotta von Kraemer f. Söderberg,  gift med landshövdingen Robert v. K i Uppsala. Hon kom från en förmögen grosshandlarfamilj och hade fått Stenhammars slott i arv av sin far Anders Petter Söderberg.


Det blev ett mycket lyckligt äktenskap och de fick fem barn.


Charlotta var med och startade fruntimmersföreningen i Uppsala på 1850-talet. Charlotta var en av initiativtagarna till föreningen och blev dess första ordförande. Robert valdes till skattmästare. Föreningen syfte var att se till att barnen fick vård och fostran och helst i hemmet. Man skaffade mödrarna möjligheter till arbetsförtjänst med mera. Föreningen är fortfarande vid liv och delar varje år ut bidrag till organisationer som gör gott för barn.


Charlotta var konstnärlig och kulturellt intresserad. Hon spelade både piano och harpa. På slottet i Uppsala förekom många samkväm med den tidens kulturelit, såsom Erik Gustaf Geijer, Atterbom, Josephson, Thekla Knös, Malla Silfverstolpe, Gunnar Wennerberg och de kungliga prinsarna.


Charlotta von Kræmer i en oljemålning med Uppsala slott i bakgrunden.

Charlotta von Kræmer i en oljemålning som äldre.

Charlotta som äldre i tidigt svartvitt foto.

Hon dog 1865.

Charlotta von Kræmer var mycket konstnärligt lagd. Här en blyertsteckning, gjord av henne. Signaturen avslöjar att hon kallade sig Charlotte, men vi använder Charlotta, vilket är den vanliga stavningen.